Čičerikina curry pita

  Ni komentarjev    
Vsakič, ko kuhamo si poskušamo čim bolj olajšati delo s pomivanjem in pospravljanjem posode, zato poizkušamo recepte sestaviti tako, da umažemo čim manj loncev. Curry je odlična jed za takšen način razmišljanja. Skoraj vse lahko pripravimo v eni posodi, poleg tega, pa je dober curry lahko izjemno okusna jed. Osnovni recept za curry je zelo izmuzljiv koncept. Curry v takšni ali drugačni obliki poznajo v velikem delu Azije, zato se recepti od kulture do kulture, države do države in celo od družine do družine razlikujejo. Lahko bi rekli, da je azijska različica enolončnice, kjer je potrebno omeniti, da moja babica pripravi boljšega od tvoje babice....

Poglejmo si torej naš preprost recept za curry brez mesa, oziroma našo verzijo recepta za curry.
Ponovno bomo potrebovali testo za pite, za katerega recept bo objavljen kmalu (trenutno smo v fazi eksperimentiranja).

Sestavine:

  • čebula
  •  česen
  •  ingver
  • korenje
  • čičerika
  • kokosovo mleko
  • začimbe po želji (kupiti mešanice začimb danes več ni težava, saj so dostopne povsod - sami se odločamo za organsko pridelane začimbe, kjer je to mogoče)Sestavin je zelo malo, vendar lahko z njimi dosežemo globino okusa, ki nas bo vsakič presenetila.
Začnemo s praženjem čebule, ki jo pražimo dokler ni tik pred tem, da začne rjaveti. Dodamo nasekljan ingver in česen, ter pražimo še minuto. Lahko dodamo tudi začimbe, ki v preostali uporabljeni maščobi sprostijo svoj okus. Pod nobenim pogojem se nam česen  ali začimbe ne smejo zažgati. Posebej v azijski kulinariki bi začimbe prepražili preden bi dodali zelenjavo, vendar je za neizkušenega kuharja to lahko izziv, saj se lahko začimbe, sploh tiste v prahu, izjemno hitro zažgejo.

Dodamo narezano korenje in čičeriko. Slednjo lahko brez zadržkov uporabimo konzervirano, če pa imamo dovolj časa, lahko seveda uporabimo tudi surovo, ki smo jo vsaj nekaj ur namakali v vodi. Vse skupaj kuhamo še nekaj minut in dodamo kokosovo mleko.
Nadaljujemo s kuhanjem na manjšem ognju, dokler se nam jed ne zdi pripravljena. Dobra stran curryja je, da je jed s podaljševanjem kuhanja boljša, skoraj tako kot golaž.


Pripravimo testo, vlijemo curry, zapremo s pokrovom iz testa in pečemo v pečici, dokler testo spodaj ni pečeno.

To je vse....
Kot zadnjič, večkrat kot boste jed pripravili, boljša bo....dober tek!0 comments:

Objavite komentar