Špinačka

Naš blog je relativno mlad in nov, nimamo še zares dodelanega dizajna ali podobe. Tako bomo počasi naš izgled razvijali skupaj z vami - bralci. Morda ste opazili, vendar smo nekaj dni nazaj začeli na naše fotografije limati eno srčkano in preprosto podobo mačke, ki smo jo že nekako ponotranjili in nam bo verjetno tudi v prihodnje služila kot neke vrste logotip. Vendar moramo biti iskreni, te ilustracije se nismo spomnili sami, temveč nam jo je zrisala kolegica Tjaša De Reya. Ker smo ji zelo hvaležni za to darilo, smo se odločili, da se ji zahvalimo na način, ki nam je najbolj domač - spekli smo ji pito. Vendar ne kar eno pito, temveč tako čisto po njenem okusu, kakor si jo je zaželela in tudi originalno smo jo želeli imenovati po njej, vendar smo se na koncu odločili za malo bolj poljudno ime Špinačka.Ko smo jo vprašali, kakšno pito si želi, je sprva rekla s čemažem in skuto. Kombinacija je zagotovo izvedljiva in že komaj čakamo, da jo poskusimo, vendar na žalost ne decembra. Tako smo se potem odločili za malo bolj sezonsko izvedbo in čemaž nadomestili s špinačo.

Sestavine:
  • testo za pite
  • sveža špinača
  • skuta
  • smetana za kuhanje
  • česen
  • limonin sok
  • sol
  • pinjole
  • orehi
Spet se vse začne s testom in obljubimo, da bomo kmalu objavili naš recept. Vendar bi si res želeli teestu posvetiti posebno poglavje, saj je to eno izmed bolj pomembnih delov pri piti in kot smo že rekli, dobro testo lahko pito dvigne ali pa jo pusti ravnodušno.

Medtem ko testo počiva v hladilniku, se lahko posvetimo nadevu. Priporočamo, v kolikor je to možno, da dobite svežo špinačo. Do nedavnega smo jo še imeli na domačem vrtu, vendar zaloga na žalost ni dočakala današnje pite in smo se tako odločili za biološko pridelano špinačo, ki jo je možno dobiti tako na tržnici kot v trgovini. V primeru, da boste uporabljali zamrznjeno špinačo, jo odtajate že kakšno uro pred začetkom priprave zmesi in dobro odcedite vso odvečno vodo.
Glede na to, da špinača na vročini izgubi precej volumna, je v tem primeru pametno, da malo pretiravate s količino. Mi smo npr. za pekač premera 25 cm imeli približno 200 g špinače.

Če ste tako kot mi vzeli svežo špinačo, jo je potrebno sprva splakniti pod vodo, nato pa jo nasekljajte na manjše dele. Če vas motijo temnejši robovi, ki so običajno posledica malo bolj topega noža, jo lahko tudi natrgate na manjše dele.
V naslednjem koraku vzemite skuto, ki je v razmerju s špinačo približno 1:1, in jo stisnite skozi fino sito v posebno posodo. Tako boste dobili precej bolj kremasto maso, brez nepotrebnih motečih grudic, ki znajo ostati, če skuto le pretresete v posodo. Skuti nato dodajte malo smetane za kuhanje, le toliko da masa postane bolj kremasta in homogena.
Sedaj pridejo na vrsto začimbe, mi smo se držali bolj "čistega" okusa in nismo pretiravali z njimi, saj smo si na koncu želeli okusiti predvsem tisto rahlo česnovo ostrino in limonino svežino.
Ko smo začimbe (sol, česen, limonin sok) dobro zmešali z maso, smo končno dodali tudi špinačo. Masa postane precej bolj gosta in ob njeni količini nas je malo zaskrbelo, da imamo morda premajhen pekač, dokler se seveda zopet nismo spomnili, da špinača ob vročini uplahne.


V zadnjem koraku pri pripravi nadeva, smo iz omare vzeli aromatične pinjole in orehe. Slabo pest pinjol smo kar vrgli v maso, medtem ko smo pest orehov pred tem skrbno nasekljali na manjše dele. Maso smo še enkrat dobro premešali in poskrbeli, da so se vse sestavine enakomerno porazdelile, nato pa jo prestavili v pekač, kjer je bilo že položeno testo.

Vse skupaj smo pekli na 180 °C približno 50 minut. Ko smo pito vzeli iz pečice je bil špinačni nadev še malo mehak, vendar nič hudega, saj je dobil pravo formo, ko se je malo pohladil.


Tovrstna pita je v resnici izredno dober primer jedi, ki jo je mogoče jesti tako toplo, kot hladno. Zaradi le nekaj dominantnih začimb in v resnici precej enostavne sestave tako njen okus ni bistveno drugačen hladen ali topel. Tudi vonj je presenetljivo aromatičen, ko se pita shladi. Gre za neko zanimivo mešanico svežine, ki jo pečena skuta in orehi prijetno zaokrožita ter dodata malo globine.

0 comments:

Objavite komentar