Krhko testo za pite

Ne moremo imeti dobre pite brez dobrega testa in do sedaj o njemu nismo zapisali skoraj nič. Vendar mislimo, da je že skrajni čas, da eno objavo posvetimo nosilnemu delu pite.

Skozi naše dolgotrajno ustvarjanje smo preizkusili kar nekaj različic testa in spodaj vam bomo podali recept, ki je po našem mnenju, najboljši za pravo krhko testo in je odličen za skoraj vse vrste pit.


Sestavine:
  • moka mehka tip 500
  • maslo
  • voda
  • sol

Za dobro testo so ključni tri dejavniki:
1) izbira moke
2) razmerje masla in moke
3) temperatura!

Tako smo s preizkušanjem prišli do zaključka, da je najbolj primerna moka za peko pit pšenična tip 500 in sicer mehka. Možno je uporabljati tudi druge vrste mok, npr. ajdovo, vendar se bomo temu posvetili en drug dan in danes predstavili le klasičen recept.


Testo začnemo pripravljati tako, da naprej presejemo moko (500 g) v posodo in ji dodamo ščepec soli. Nato iz hladilnika vzamemo maslo in ga sproti režemo na manjše koščke in s prsti hitro drobimo v moko. Tu je ključno, da se masla ne dotikamo preveč in ga po nepotrebnem topimo. Maslo naj bo tudi skozi potek obdelave vedno hladno oz. stremimo k temu. V namen kakovostne pite, moramo tako nadrobiti vsaj 200 g masla.

Ko končamo, začnemo mesti in po potrebi vlijemo malo hladne vode. Načeloma bi pri zgoraj omenjenih količinah potrebovali pol decilitra vode. Testo mesite toliko časa, dokler ne nastane rahlo drobljivo, vendar homogeno.

Posodo, v kateri ste ga mesili, pokrijte s prtičkom in pustite počivati testo v hladilniku, vsaj kakšno uro. Po eni uri ga lahko vzamete ven in ponovno premesite, nato pa z valjarjem sploščite na približno 0,5 cm debeline in prestavite v namaščen pekač za pite. V kolikor imate dovolj časa, je priporočljivo, da testo vsaj pol ure pustite v zamrzovalniku.


Takšno testo lahko samostojno spečete v pečici brez polnila, tako da vsujete npr. fižol in s tem preprečite, da bi se napihnil ali pa preizkusite kakšnega izmed naših drugih receptov ;)


0 comments:

Objavite komentar