Bretonska pitaSe še spomnite knjige Iskanje izgubljenega časa Marcela Prousta in pa njegovih magdalenic? No nekaj podobnega se zgodi meni, ko zadiši iz pečice po mlečni torti. V spominu se vrnem v Bretanijo, kjer sem prvič poskusila Far Breton in zazdi se mi, kot da sem bila tam ravno včeraj.
Zadnjič sem se torej preigravala z idejo o piti, ki bi bila v resnici Far Breton. Gre za res preprosto torto, kjer so praktično glavne sestavine mleko, jajce in pa suhe slive!

Ker je za Bretanijo značilna tudi uporaba ajde, smo za testo izbrali ajdovo moko, ki pa smo jo uporabili tudi v masi in tako ob enem ustvarili našo prvo brezglutensko pito.


Sestavine:
  • dobre 3 dcl mleka
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • ščepec soli
  • 4 žlice moke (mi smo uporabili ajdovo in riževo)
  • suhe slive
  • testo iz ajdove moke

Priprava pite je res preprosta! Medtem ko testo počiva v hladilniku, zmešamo skupaj mleko, jajca, sol in sladkor. Ko je vse dobro premešano, počasi skozi sito dodajamo moko in ponovno premešamo, da dobimo enakomerno maso.

Priporočljivo je, da postavite mešanico vsaj za kakšno uro v hladilnik. V tem času lahko obložite pekač s testom, ga postavite še za cca 10 minut v hladilnik in nato pečete predhodno na 160 °C približno pol ure. V tem primeru je to pomemben korak, saj je masa izredno mokra in je že tako možno, da premoči testo.


Ko je testo pečeno, vlijemo maso in potresemo suhe slive. Ponovno postavimo v pečico. Tokrat naj se vse skupaj peče še nadaljnjih 45 minut.

Nekaj opozoril in priporočil: Osebno smo po degustiranju spoznali, da bi pri tej piti okus prišel bolj do izraza, če bi bilo več mase. Posledično vam priporočamo, da vzamete globlji pekač. Prav tako pa se ne ustrašite, če bo pita oz. masa še vedno malo "plesala", ko jo boste vzeli iz pečice. Popolnoma se strdi šele, ko se ohladi.


0 comments:

Objavite komentar