Brezglutensko testo iz ajdove moke



Opazili smo, da do sedaj še nismo objavili nobenega recepta za testo brez glutena. Zato smo se odločili objaviti en slastni recept za testo iz ajdove moke. Ajda v resnici ni žito, četudi jo uporabljamo na podobne načine, najpogosteje se jo uporablja za kaše in pa mokaste izdelke.
Spodaj bodo podane sestavine za sladko testo, vendar se lahko brez problema zamenja sladkor za enako količino riževe moke in uporabite testo za slane variacije.

Sestavine:

  • 200 g ajdove moke
  • 50 g riževe moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 150 g masla
  • ščepec soli


Najprej narežemo maslo na majhne koščke in ga postavimo nazaj v hladilnik, da ostane hladno. Vse suhe sestavine (ajdova in riževa moka ter sladkor) presejemo skozi sito, da nimamo grudic. Nato dodamo ohlajeno maslo v koščkih in ga počasi drobimo med moko.


Ko je maslo zdrobljeno v moko, dodamo eno jajce in ga vmešamo v "drobtine" iz masla in moke. Nato vse skupaj stresemo na čisto površino in s pritiski dlani navzdol razmažemo maslo skupaj z moko in jajcem. To delamo toliko časa, dokler se testo ne začenja sprijemati.

Sedaj ga oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v folijo in shranimo v hladilniku, dokler ne bomo testo ponovno potrebovali


2 komentarja:

  1. Pozdravljeni,
    za kako velik pekač bi bile te količine?
    Hvala,lpN

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni,

      naši pekači imajo premer 22 cm. :)

      LP

      Izbriši