Potična orehova pitaPotica je ena izmed tradicionalnih prazničnih slovenskih jedi, o kateri je pisal že Janez Vajkard Valvasor. Poznamo veliko različic in skoraj vsak ima svojo najljubšo. Značilna "polžasta" oblika, ki se prikaže, ko odrežemo kos je "must" na vsaki praznični mizi. Najpogosteje jo postrežemo ravno za veliko noč in božič.

Prve potice naj bi bile narejene iz sadja in medu, najbolj slovenska naj bi bila pehtranova, najbolj poznana pa orehova. Variacijo za slednjo v naši najljubši obliki - piti seveda - vam bomo predstavili v spodnjem receptu.

Sestavine:V resnici bodo sestavine za tole orehovo potičasto pito praktično enake, kot za navadno potico, le da ne bomo imeli kvašenega testa.
Ko pripravimo testo, ki bo ponazarjal tradicionalno polžasto obliko potice, se lahko lotimo nadeva. V ponvi malce popražimo zmlete orehe, dokler ne zadiši. Nato jih zalijemo s smetano in sladkorjem, premešamo in pustimo, da se masa malo ohladi.
V naslednjem koraku dodamo limonino lupino in jajce. Dobro premešamo ter previdno dodamo sneg iz beljakov. Masa je sedaj pripravljena.
Predlagamo, da testo spečete v naprej (približno 20 minut), saj je zaradi namaza vse bolj mokro.
Ko je testo rahlo pečeno, prelijemo orehovo zmes v formo. Osebno smo se odločili pito dekorirati s snegom, saj se je ta sestavina že pojavila v masi. Po želji pa jo lahko pustite tudi odkrito.
Pečemo okvirno 45 minut na 160 °C.

0 comments:

Objavite komentar