St. Paddy's Pita

  Ni komentarjev    
Verjetno vsi vemo, da govedina in pivo odlično pašeta skupaj. Kaj je boljšega kot golaž in dobro pivo? S tem v mislih smo se za St. Patrick's day odločili obe sestavini združiti v piti. Priprava te pite sicer vzame več časa, zato je to odlična priložnost, da naredimo večjo količino polnila za pito in si pustimo možnost da pripravimo več pit, ter katero od njih tudi podarimo. Poglejmo si torej eno izmed variacij pite z govedino, pivom in pečeno zelenjavo.

Sestavine:

-        testo za pite
-        govedina (kupite govedino za golaž ali katerega izmed »manj kvalitetnih« rezov)
-        čebula
-        oranžno korenje
-        rumeno korenje
-        peteršiljev gomolj
-        paradižnik
-        sladek krompir
-        nekaj koščkov zimske buče (uporabite tisto, ki vam je najljubša)
-        pivo (uporabili smo Adnams Smoked Ruby Beer, zaradi močnega dimljenega okusa)
-        paradižnikov koncentrat
-        sol, poper, rožmarin, lovorjev list, koriandrova semena, kumina, peteršilj

Kot ponavadi lahko začnemo s pripravo testa. Govedina se mora kuhati čim dlje, zato nadaljujemo z dušenjem govedine. Nasekljamo čebulo in jo prepražimo. Dodamo nasekljan česen in zdrobljene začimbe ter pražimo še toliko časa, da se česen zmehča. Nato dodamo koščke govedine, ki jih na hitro popečemo in nato vse skupaj zalijemo z malo vode (še bolje bi bila jušna osnova). Na koščke narežemo tudi eno rumeno in eno oranžno korenje in ju dodamo v lonec.


Preostalo korenje, korenino peteršilja, bučo olupimo in narežemo na velike kose. Pripravimo si velik kos aluminijaste folije, zelenjavo položimo na folijo, potresemo z rožmarinom in pokapamo z olivnim oljem. Zelenjavo nato zavijemo v folijo in jo v pečici pečemo vsaj eno uro na 170°C.


Prav tako na koščke narežemo sladek krompir, ki mu dodamo maslo in ga pečemo v pečici (brez folije, le v pekaču), dokler ni pečen.

Medtem pazimo na govedino in dolivamo vodo, da se govedina počasi duši.

Po vsaj eni uri (bolje je ura in pol), ko je zelenjava v foliji pečena, jo vzamemo iz pečice in narežemo na koščke. Pomembno je da preden zelenjavo dodamo k govedini, preverimo, če se je meso že dovolj dolgo dušilo in postalo mehko. Ko je dovolj mehko, dodamo pečeno zelenjavo in pečen sladek krompir. Opazili boste, da sladek krompir in buča zelo hitro razpadeta. Zmes bosta zgostila, prav tako pa dodala odličen, skoraj karamelni, kostanjast okus.


Takoj po dodatku zelenjave, vse skupaj zalijemo s pivom (za eno pito boste potrebovali vsaj eno malo pivo) in dušimo toliko časa, da se vse skupaj zgosti.
Na koncu dodamo še manjkajoče začimbe po okusu, malo peteršilja, rožmarina in vse sokove, ki so ostali na foliji po pečenju zelenjave.


Sledi le končna sestava pite. Testo razvaljamo in ga namestimo v model. Dodamo naše bogato goveje polnilo in pito pokrijemo. Vse skupaj pečemo 45-50 minut na 180°C.


Pri tej piti se lahko izmislimo mnogo variacij - od izbire piva, do zelenjave ali mesa. Tudi nekatere tehnike lahko izpustimo ali pa zamenjamo z nam bolj ljubo tehniko (namesto pečenja zelenjave, jo lahko na primer, samo dušimo skupaj z govedino), vendar vam priporočamo, da poskusite naš recept. Variacije tega recepta pa gotovo sledijo tudi na našem blogu.

Dober tek!

0 comments:

Objavite komentar