Cheesecake s karamelnimi koščki

  1 comment    

Tokrat smo se odločili pripraviti varianto cheesecake-a, torej skutne pite (ali torte - kulinariki se še kar niso odločili). Skutne pite obstajajo zelo dolgo, zato ni čudno, da poznamo mnogo različic, ki se razlikujejo v skoraj vseh delih priprave pite (od testa, polnila, okusov, vse do barve, časa peke in vrste sira). Spekli smo kombinacijo tipične italijanske in ameriške pite (uporabili smo kombinacijo pasirane skute ter rikote in pito pekli). Upoštevali smo tudi osebni navdih, saj smo dodali karamelne koščke in mangov preliv. Zagotovo pa bomo v prihodnje pripravili tudi drugačne različice.
Poglejmo si torej naš cheesecake s karamelo.

Sestavine:
  • krhko testo s sladko smetano
  • 0,5 kg pasirane skute
  • 0,5 kg rikote
  • 5 jajc
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 200-250 g kisle smetane
  • vanilijev strok (ali dva, lahko pa tudi ekstrakt)
  • limona
  • 150-250 g kristalnega sladkorja (za karamelne koščke)

za mangov preliv:
  • mango
  • 1,5 dl jogurta
  • 0,5 dl mleka
  • 2 dl rdečega vina
  • pomarančna lupina
  • utrjevalec za tortne prelive


Kot ponavadi, najprej pripravimo testo. Ko je le-to pripravljeno, ga damo v hladilnik in medtem pripravimo karamelo.

V ponvi stopimo kristalni sladkor, ko začne rjaveti dodamo vanilijeve stroke (ki smo jim prej odstranili semena za tortno polnilo) in limonino lupinico. Pomembno je, da se sladkor ne zažge. Ko je ves sladkor karameliziran, odstranimo vaniljeve stroke in limonino lupinico in ga zlijemo na papir za peko in počakamo da se shladi. Ohlajeno karamelo »razbijemo« na manjše koščke (ne v prah).


Testo razvaljamo in ga položimo v model za pite ali torte. Sami smo uporabili 6 manjših modelov za pite in en večji tortni model. Testo pečemo  na 180°C 10-15 min, odvisno od pečice.


V posodi dobro vmešamo skuto, rikoto, jajca, kislo smetano sladkor v prahu, vanilijeva semena in naribano limonino lupinico. Zmes izgleda zelo tekoča, vendar se pri pečenju strdi. Maso vlijemo na pečeno testo in ga vrnemo v pečico za 10 minut.


Po desetih minutah pite vzamemo iz pečice in jih posujemo s karamelnimi koščki. Nato pa jih vrnemo v pečico še za vsaj 20 minut (odvisno od debeline polnila). Sami smo manjše pite skupno pekli 30 minut, večjo pa 50 minut.

Medtem ko se pite pečejo, pripravimo mangov preliv. Olupimo mango in ga narežemo na rezine. V ponvi na maslu mango popražimo. Dodamo ščepec sladkorja in žlico vode (ali ruma). Dušimo še minuto ali dve in nato s paličnim mešalnikom pasiramo. 2 dl rdečega vina, 50 g sladkorja in lupino pomaranče kuhamo toliko časa, da se vino reducira na cca. 1 dl. Pasiranemu mangu nato dodamo jogurt, mleko in reducirano vino. Nato po navodilih dodamo utrjevalec krem za torte.

Ko je cheesecake pečen (in malo ohlajen) ga prelijemo s pripravljeno mangovo kremo.

Dober tek!



1 komentar:

  1. Super recept.

    Jaz sem ga malo priredil. Naredil sem brez preliva in karamele. Rikoto sem zamenjal z skuto. Tako da je prislo 1kg skute. Kislo smetano pa z 300g sladke. Razlog je da dobim vse v lokalnem mercatorju, pa se ceneje pride.

    Cheesecake je bil odlicen.

    Mogoce bi bilo vredno omeniti da je treba dno pite (testa), naluknjati z vilico, da ga ne dvigne.

    OdgovoriIzbriši