Curry pita z lečo in ribo

  Ni komentarjev    

Tokrat smo se odločili za variacijo recepta, ki smo ga že objavili tukaj. Gre za curry pito, ki smo jo prejšnjič pripravili s čičeriko, tokrat pa smo se odločili za različico z lečo in ribo. Pri pripravi lahko uporabite lečo iz konzerve in pa ribji file. Priporočamo da uporabite ribo z bolj čvrstim mesom, saj koščki med kuhanjem tako ne bodo razpadli.

Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • leča
  • čebula
  • korenje
  • kokosovo mleko
  • riba (file ribe)
  • ingver
  • koriandrova semena, kumina, garam masala, kardamom, česen
Kot ponavadi najprej pripravimo krhko testo za pite. Medtem ko testo počiva v hladilniku pripravimo nadev.

Priprava nadeva se ne razlikuje bistveno od priprave nadeva za čičerikino curry pito. Najprej pripravimo začimbno mešanico - mi smo to storili v terilniku. Stremo koriandrova semena, kumino, česen in ingver ter dodamo garam masalo in kardamom.


V posodi segrejemo olje in na hitro prepražimo našo začimbno pasto, toliko da zadiši. Dodamo nasekljano čebulo in jo popražimo. Ko se čebula zmehča, dodamo korenje, ki smo ga narezali na manjše kocke. Pokrito dušimo 15 minut in po potrebi dodamo nekaj žlic vode ali jušne osnove (ker recept vsebuje ribo, bi bilo najbolje dodati ribjo osnovo).

Ko se korenje zmehča, dodamo odcejeno kuhano lečo. Na močnem ognju lečo prepražimo in nato zalijemo s kokosovim mlekom. Zmanjšamo jakost ognja in kuhamo še vsaj 15 minut, oziroma dokler se curry ne zgosti.

Na koncu dodamo še koščke ribjega fileja in nadaljujemo s kuhanjem še nekaj minut. Tik pred koncem kuhanja curryju po potrebi dodamo še začimbe in pustimo da se malo ohladi.


Testo za pite razvaljamo in položimo v pekač. Na testo zlijemo naš curry. Priporočamo, da pito pokrijete s testom, mi smo se odločili za vzorec, ki malo spominja na ribje luske.

Pito pečemo na 180°C od 35 do 45 minut.


Dober tek!




Čebulna pita s slanino, porom in mladim sirom

  Ni komentarjev    
Današnji recept za pito je variacija precej pogostega recepta za quiche.  Uporabili smo kombinacijo čebule in pora, s tem da smo čebulo dušili toliko časa, da je izgubila vso ostrino in postala skoraj sladka. Kot protiutež temu smo dodali le blanširan por in blag mladi sir.  


Sestavine:
  • testo za pito
  • čebula
  • por
  • slanina
  • kisla smetana
  • bučna semena
  • česen
  • balzamični kis
  • koriandrova semena, kumina, poper, sol, sladkor
  • mladi sir

Kot ponavadi najprej pripravimo testo za pito. Testo razvaljamo in v modelu za pito pečemo 15 minut na 180°C. Medtem ko se testo hladi, pripravimo nadev.


Čebulo olupimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje (sami smo uporabili olivno olje) in popečemo slanino narezano na koščke. Ko je slanina popečena, dodamo čebulo.

Na močnem ognju jo najprej na hitro prepražimo in nato ogenj zmanjšamo. Vlijemo nekaj žlic vode (ali jušne osnove, če jo imamo) in čebulo počasi dušimo. Ko voda povre dodamo začimbe, na hitro prepražimo in maso ponovno zalijemo, tokrat z balzamičnim kisom in vodo. Vse skupaj dušimo še vsaj 15 minut, oziroma, dokler čebula ne izgubi ostrine. Ko smo zadovoljni s konsistenco čebule, pustimo, da vsa tekočina izhlapi in dodamo žlico sladkorja.  Popečemo še minuto, le toliko, da sladkor začne karamelizirati in takoj dodamo malo kisle smetane. Vmešamo še bučna semena  in vse skupaj odstavimo z ognja.

Medtem ko čakamo, da se čebula malo ohladi, por narežemo, zavremo vodo (v to damo malo soli in ščepec sladkorja) in por blanširamo v vreli vodi le okrog 30 sekund. Ko opazimo intenzivno zeleno barvo, ga poberemo iz vode in takoj potopimo v mrzlo vodo (najbolje je voda z ledom), da preprečimo nadaljevanje kuhanja.


Na koncu pito le še sestavimo. Dušeno čebulo damo na pečeno testo, po vrhu razporedimo blanširan por in nadrobimo mladi sir. Pečemo še 20-25 minut na 180-190°C.


Dober tek!

Mascarpone-jagodna pita

Tole pito je zopet navdahnilo brskanje po spletu in kolažiranje različnih "sline cedajočih" fotografij pit in hrane. Skupaj smo potem sestavili pito, kjer je dno narejeno iz mase za ameriške piškote, premazana je s sladko mascarponejevo kremo, ki smo jo obložili z jagodami. K tej kombinaciji pa se seveda vedno prileže še malo čokolade.


Sestavine:

Ko imamo že spečeno in ohlajeno testo iz ameriških piškotov, se lahko lotimo priprave oz. sestavljanja pite.

Najprej v posodici zmešamo mascarpone s kančkom smetane in sladkorjem. Mešamo toliko časa, da dobimo rahlo maso, s katero premažemo testo. Glede na preference po debelini namaza, se odločite za količino kreme (mi smo vzeli 250 g).

Po vrhu razporedimo jagode. Mi smo jih prerezali na pol in razporedili v krogu. Lahko jih tudi samo na grobo narežete in razporedite po piti, da naredite kupček ali pa jih cele pokonci razporedite po namazu.

V vodni kopeli stopimo belo v eni in temno čokolado v drugi posodi. Potrebujete res majhno količino. Ko je čokolada stopljena z njo "porišemo" jagode in tako dodatno okrasimo pito.
Gre za precej sladko različico pite, ki ji jagode dodajo potrebno svežino in zaokrožijo okus. Primerna je za pomladni čas, ko imamo na vrtu sveže jagode, zunaj pa (načeloma) še ni prevroče. 
Dober tek! :)

Testo iz ameriških piškotov

Vedno znova se preigravamo tudi s testom, tako smo se tokrat odločili preizkusiti, kako se obnese v obliki testa masa za ameriške piškote (Chocolate chip cookies). Izkazalo se je, da je zadeva izredno lahka in super zabavna za pripravo, končni rezultat pa je precej sladko in debelo testo, ki je prav gotovo nekaj za vse sladkosnede. Kar pa nam je bilo najbolj všeč, je občutek in videz ogromnega piškota, ki ga nato po želji napolnimo in lahko pojemo kar z rokami.

Sestavine:
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • 250 g moke
  • 125 g sladkorja
  • soda bikarbona (četrt žličke)
  • sol
  • čokoladne solze


Za razliko od klasičnega testa za pito, tu ni potrebno biti toliko pazljiv glede temperature testa. Tako začnemo mešati šele, ko imamo zmehčano maslo, vendar ne tekoče! Tega vmešamo v suhe sestavine (moka, sladkor, sol, soda bikarbona), da dobimo rahlo drobljivo teksturo. Nato dodamo še jajce in oblikujemo testo.
Načeloma bi moralo biti testo precej voljno in lahko za oblikovanje. Ko je testo primerne teksture, vmešamo še čokoladne solze.


Sedaj pride na vrsto verjetno najbolj zabaven del. Testo ni potrebno razvaljati, temveč ga s pritiskanjem oblikujemo v pekač za pito. Dobro je, če pustite, da testo gleda malo čez rob pekača. Prav tako pa se je potrebno zavedati, da je v testu soda bikarbona, kar pomeni, da bo testo vzhajalo.

Pred peko pustite testo v formi slabo uro v hladilniku. Nato ga pecite obteženega s fižolom, testeninami ipd. na 160 °C približno 20 minut ter še nadaljnjih 20 minut brez obtežitve.

Popita

  Ni komentarjev    

Ko smo začeli razmišljati o pitah smo jih razumeli iz različnih vidikov. Na pito lahko gledamo z vidika njenih sestavin, oblike, načine priprave, velikosti, teksturi in še marsičem. Tokratna pita ima drugačen pogled na testo in obliko. Namesto testa smo uporabili polento in hkrati pa ohranili obliko pite. Ta dokaj enostaven recept omogoča veliko modularnost vsebine in oblike. Za omako lahko porabite kar koli vam še leži v hladilniku, lahko je sladka ali začinjena, hladna ali topla. Polento pa imamo načeloma vsi radi. Prav tako pa je to ena izmed možnih variacij brezglutenske pite.

Sestavine:
  • polenta
  • čebula
  • česen
  • ingver
  • rjavi fižol
  • paradižnikova mezga

Zavremo vodo in skuhamo polento, ko je ta še nekoliko tekoča jo prelijmo v modelček po izbiri. Polento ohladimo in ji damo čas za strjevanje.

Med čakanjem pripravimo omako. Sesekljano čebulo popražimo, dodamo česen, ingver in začimbe (čili, kumina, paprika). Ko čebula porumeni dodamo kuhan rjavi fižol in nekaj žlic paradižnikove mezge. Pokuhamo tekočino in po potrebi še začinimo.


Polento previdno zvrnemo iz modela in izrežemo sredico, pustimo pa nekaj polente za dno. Polento lahko segrejete v mikrovalovki ali pečici. Vdolbino napolnimo z omako, preostanek polente pa shranimo za večerno sladico z malo mleka.
Dober tek!

Cheesecake s karamelnimi koščki

  1 comment    

Tokrat smo se odločili pripraviti varianto cheesecake-a, torej skutne pite (ali torte - kulinariki se še kar niso odločili). Skutne pite obstajajo zelo dolgo, zato ni čudno, da poznamo mnogo različic, ki se razlikujejo v skoraj vseh delih priprave pite (od testa, polnila, okusov, vse do barve, časa peke in vrste sira). Spekli smo kombinacijo tipične italijanske in ameriške pite (uporabili smo kombinacijo pasirane skute ter rikote in pito pekli). Upoštevali smo tudi osebni navdih, saj smo dodali karamelne koščke in mangov preliv. Zagotovo pa bomo v prihodnje pripravili tudi drugačne različice.
Poglejmo si torej naš cheesecake s karamelo.

Sestavine:
  • krhko testo s sladko smetano
  • 0,5 kg pasirane skute
  • 0,5 kg rikote
  • 5 jajc
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 200-250 g kisle smetane
  • vanilijev strok (ali dva, lahko pa tudi ekstrakt)
  • limona
  • 150-250 g kristalnega sladkorja (za karamelne koščke)

za mangov preliv:
  • mango
  • 1,5 dl jogurta
  • 0,5 dl mleka
  • 2 dl rdečega vina
  • pomarančna lupina
  • utrjevalec za tortne prelive


Kot ponavadi, najprej pripravimo testo. Ko je le-to pripravljeno, ga damo v hladilnik in medtem pripravimo karamelo.

V ponvi stopimo kristalni sladkor, ko začne rjaveti dodamo vanilijeve stroke (ki smo jim prej odstranili semena za tortno polnilo) in limonino lupinico. Pomembno je, da se sladkor ne zažge. Ko je ves sladkor karameliziran, odstranimo vaniljeve stroke in limonino lupinico in ga zlijemo na papir za peko in počakamo da se shladi. Ohlajeno karamelo »razbijemo« na manjše koščke (ne v prah).


Testo razvaljamo in ga položimo v model za pite ali torte. Sami smo uporabili 6 manjših modelov za pite in en večji tortni model. Testo pečemo  na 180°C 10-15 min, odvisno od pečice.


V posodi dobro vmešamo skuto, rikoto, jajca, kislo smetano sladkor v prahu, vanilijeva semena in naribano limonino lupinico. Zmes izgleda zelo tekoča, vendar se pri pečenju strdi. Maso vlijemo na pečeno testo in ga vrnemo v pečico za 10 minut.


Po desetih minutah pite vzamemo iz pečice in jih posujemo s karamelnimi koščki. Nato pa jih vrnemo v pečico še za vsaj 20 minut (odvisno od debeline polnila). Sami smo manjše pite skupno pekli 30 minut, večjo pa 50 minut.

Medtem ko se pite pečejo, pripravimo mangov preliv. Olupimo mango in ga narežemo na rezine. V ponvi na maslu mango popražimo. Dodamo ščepec sladkorja in žlico vode (ali ruma). Dušimo še minuto ali dve in nato s paličnim mešalnikom pasiramo. 2 dl rdečega vina, 50 g sladkorja in lupino pomaranče kuhamo toliko časa, da se vino reducira na cca. 1 dl. Pasiranemu mangu nato dodamo jogurt, mleko in reducirano vino. Nato po navodilih dodamo utrjevalec krem za torte.

Ko je cheesecake pečen (in malo ohlajen) ga prelijemo s pripravljeno mangovo kremo.

Dober tek!



Krhko testo s sladko smetano

  Ni komentarjev    
Poglejmo si še eno različico testa za pite, tokrat bomo dodali sladko smetano. 
Testo se v sami pripravi ne razlikuje od prej objavljenih, edini razliki sta v dodatku sladke smetane in razmerju masla in moke.
Sestavine:
  • 400g moke
  • 180-200g masla
  • 50g sladkorja v prahu
  • 2 žlici sladke smetane
  • jajce
Sestavine zamesimo čim hitreje, da maslo ostane čim bolj hladno. Testo lahko zamesimo tudi na delovni površini (kakor smo v tem primeru to storili mi).
Ko so vse sestavine dobro vmešane, testo hitro zgnetemo in ohladimo.

Pehtranova pita




Podobno kot smo že naredili Potično orehovo pito, smo se lotili še ene praznične potice, tokrat pehtranove.
Pehtranova potica naj bi bila ena izmed bolj tradicionalnih in osebno priznam, da je tudi moja najljubša. Tokrat smo se odločili vzeti navadno krhko testo. Pito pa smo dekorirali z velikonočnimi motivi iz ostankov testa, ki smo jih med drugim tudi obarvali z naravnimi domačimi barvili.

Sestavine:

Medtem ko testo počiva v hladilniku, vmešamo skuto, da postane gladka. Dobro je, da se znebimo vseh grudic, lahko pa vzamete tudi pasirano skuto - kar vam je ljubše.

Če imate svež pehtran, ki je najboljša izbira, vendar ga je zadnji dan pred prazniki težko dobiti, ga na drobno sesekljamo in ga skupaj s sladkorjem vmešamo v skuto. Po želji lahko dodate še limonino lupino ali kakšne druge začimbe.


Na koncu še previdno dodamo sneg iz beljakov. Tako imamo pred seboj super zmes, ki jo lahko prestavimo v pekač za pite, kjer je že položeno testo.


Ker smo ravno pred prazniki, smo se odločili da bomo zgornjo plast testa dekorirali. Del testa smo zmešali s prahom iz posušenih brusnic, da smo dobili malo bolj roza odtenek. Prav tako smo dele premazali z ostanki rumenjaka, da so se lepo svetili, prav tako pa smo dobili s tem rumeno barvo. Tu imate precej proste roke in se lahko igrate po želji.

Pečete na 160 °C cca 45 minut.

Lepe praznike in dober tek!

Sendvič z lososom

  Ni komentarjev    
Še en preprost sendvič, ki ga lahko z nekaj preprostimi triki spremenimo v odlično malico, je sendvič z zeliščnim maslom, lososom, rukolo in kislim korenjem. Poglejmo kako ga pripravimo.

Sestavine:
  • polnozrnata štručka
  • dimljen losos
  • korenje
  • rukola
  • paradižnik
  • maslo
  • sirni namaz
  • olivno olje
  • sladkor
  • koprc (koper), timijan
  • rožmarin, poper
Najprej lososa mariniramo v olivnem olju, rožmarinu in popru. Pustimo ga stati dokler ostale sestavine niso pripravljene.



Nadaljujemo s pripravo zeliščnega masla, ki ga pripravimo tako, da maslo (na sobni temperaturi) zmešamo s koprcem in timijanom. Maslo nato zavijemo in ga damo v hladilnik ali zamrzovalno skrinjo.
Preden sestavimo sendvič moramo le še podušiti korenje v kisu. Korenje z lupilcem narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo nekaj žlic kisa in vode. Dodamo ščepec sladkorja in rezine korenja. Posodo pokrijemo in dušimo nekaj deset sekund, nato pa odkrito kuhamo še največ minuto.

Sledi le še sestava sendviča. Pol štručke premažemo z zeliščnim maslom, pol pa s sirnim namazom. Na maslo položimo mariniranega lososa, svežo rukolo, kislo korenje in nekaj rezin paradižnika.

Dober tek!