Rabarbarina pita z jabolki




Pita iz rabarbare je ena izmed sezonskih klasik! Pri nas je kar pogosta rastlina in zelo hvaležna za vsak vrt. V prehrani se običajno uporablja listne peclje, užitna pa je še korenika. Peclji običajno variirajo od rdeče do zelene barve, vendar so užitni ne glede na barvo. Prvič naj bi jo rezali junija, nato pa še septembra in oktobra. Previdni pa bodite z listi, teh nikar ne uživajte, saj so zaradi visoke vsebnosti oksalne kisline strupeni.
Spodnji recept za pito je res preprost, saj ni potrebnih velikih priprav, jabolka, orehi in pomarančni sok pa dodajo prijetno zaokroženo aromo.

Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 4-5 pecljev rabarbare
  • 3 jabolka
  • 100 g sladkorja
  • pest orehov
  • sok polovice pomaranče
  • cimet
  • 50 g moke
Operemo rabarbaro in jo narežemo na tanke kolobarje. Olupljena jabolka narežemo na rezine in jih zmešamo z rabarbaro. Po okusu dodamo sladkor, cimet in orehe. Zalijemo s pomarančnim sokom in dobro premešamo. V nadev vmešamo še moko.


Pekač za pite prekrijemo s testom, ki je lahko tokrat debelejši. Ostanek testa postavimo počivat v zamrzovalnik. Previdno z žlico prestavimo nadev v formo. Ker nadev spusti tekočino, pazimo, da ga rahlo "ožamemo".

Vzamemo preostanek testa iz zamrzovalnika in ga s pomočjo strgala naribamo čez pito. S tem ustvarimo neke vrste dekorativne drobtine.

Vse skupaj pečemo na 160°C okvirno 45 minut.

Mousse pita s pasijonko

  Ni komentarjev    

Tokrat smo se odločili pripraviti pite s preprostim moussom iz bele čokolade, ki smo mu dodali okus avokada, banane ter pasijonke (marakuje). Avokado in banana sta precej pogosti sestavini v kuhinji, marakuja pa velja za bolj eksotično sadje, čeprav zlate pasijonke rastejo tudi že v Istri. Ko sadež odpremo, postrgamo ven vso notranjost, skupaj s semeni. Semena lahko zdrobimo, lahko pa jih jemo tudi cela.



Sestavine:
  • krhko testo za pite 
  • 250 ml smetane za stepanje
  • 2 beljaka
  • 3 lističi želatine
  • rjav sladkor
  • bela čokolada
  • pasijonka
  • avokado
  • banana




Po receptu pripravimo krhko testo za pite, jih položimo v poljubne modelčke in pečemo 10  minut na 180°C.

Lističe želatine namočimo v vodi. Belo čokolado narežemo na majhne koščke in jo nad vodno paro, skupaj z nekaj žlicami smetane, raztopimo. Pazimo, da temperatura vodne kopeli ni previsoka, saj lahko s tem uničimo belo čokolado. Medtem ko se čokolada topi, dodamo želatino in mešamo toliko časa, dokler nista čokolada in želatina stopljeni.


Beljake stepemo in jim, med stepanjem, po okusu dodamo malo rjavega sladkorja. Stepeni morajo biti v trd sneg in nato stepemo še smetano.

Ob mešanju počasi vlijemo stopljeno čokolado v smetano. Beljake tudi počasi vmešamo v smetano. Paziti moramo, da mešamo previdno, saj beljaki tako ostanejo polni zračnih mehurčkov.


Na koncu maso razdelimo na dva dela. V en del dodamo zmečkana avokado in banano, v drug del pa pasijonko. Vsak mousse še nekajkrat previdno premešamo in vlijemo v naše pečeno ter ohlajeno testo. Pite postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.


Dober tek!

Pannapita

Prišel je čas svežih in lahkih jedi. Ena izmed naših ljubših poletnih sladic je zagotovo panna cotta. Originalno sestavljena iz smetane, beljaka in medu, je po svetu bolj razširjen recept s smetano, mlekom, sladkorjem in želantino. To različico smo uporabili tudi mi v našem receptu. Izbrali smo jagode, saj so ena izmed prvih vrst jagodičevja v sezoni.


Sestavine:
  • krhko testo za pite
  • 5 dcl smetana
  • 20 dag sladkor
  • vanilija
  • želantina (3 listi)
  • jagode
  • bela čokolada

Sprva spečemo testo in počakamo, da se shladi. Ohlajeno spečeno testo premažemo s stopljeno čokolado in s tem zagotovimo, da se testo ne bo zmehčalo, ko bomo v formo zlili tekočo panna cotto.

V posebni posodi segrejemo smetano. Dodamo sladkor in vanilijev strok ter mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Nato vmešamo prej namočene lističe želantine. Mešamo toliko časa, dokler se mešanica ne ohladi in rahlo strdi. Nato jo vlijemo v formo s testom in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Jagodno polivko pripravimo tako, da jagode razrežemo na manjše koščke in segrejemo v posodi skupaj z malo sladkorja. Nato jih s paličnim mešalnikom spasiramo in počakamo, da se ohladijo. Saj lahko šele ohlajene prelijemo čez panna cotto, ne da bi se ta stopila.


Moramo priznati, da se je nam na žalost mudilo in smo čez panna cotto prelili še kar precej tople jagode, tako da se je vrhnja plast panna cotte stopila. S tem ni načeloma popolnoma nič narobe, saj je okus še vedno božanski, vendar pa ni ravno najlepše. :)

Restaurant day z Mačjimi pitami za Ljubljanski lonec



Včeraj je bil dan, ko so se po celem svetu za en dan odprle pop up restavracije v rokah ljubiteljev kulinarike. Sami smo na Restaurant day sodelovali že tretjič. In bili smo kar veseli, ko smo videli, da se je tokrat napovedalo več pop up restavracij v Sloveniji, poleg nas so bile namreč še tri - vietnamska v Ljubljani (te smo tudi obiskali, saj smo bili čisto blizu), večerja v Mariboru in razširjen dogodek v Kostanjevici na Krki. Upamo, da jih bo 16. avgusta še več. V ta namen smo tudi ustvarili skupino na Facebooku, kjer bomo lahko izmenjali izkušnje in morda navdušili še več ljudi, da se udeležijo tega kulinaričnega karnevala.


Sami smo zopet organizirali neke vrste prodajalno s pitami, vendar smo tokrat na meni dodali še na licu mesta narejene baote. Ker nismo popolnoma zaupali vremenski napovedi, smo bili malo skeptični ali bo obveljal Tivoli kot kraj, kjer bomo postavili svojo mizo, vendar se je na srečo vse izšlo. Zgodaj popoldne smo se tako parkirali ob Jakopičevo sprehajališče in na mizo zložili našo ponudbo (po en primer vsake pite), ostalo pa hitro skrili v senco. Po parih urah, ko so določene pite že pošle in smo postali lačni še mi, pa smo začeli s pripravo baotov, ki smo jih ponudili tudi našim gostom. Za osvežitev smo imeli domači ledeni čaj iz mete, limone, mate čaja in malo medu.


Tivoli je bila super izbira, saj je v parku veliko mimoidočih, ki pridejo vsaj "pofirbcat" in smo jih tako lahko razložili koncept kulinaričnega inkubatorja Ljubljanski lonec, nekatere pa tudi prepričali, da so poskusili kaj iz naše ponudbe.

Le nekaj sto metrov stran so svojo stojnico postavile tudi punce iz Svačit Sotva Stačim, ki so tu na Erasmus izmenjavi, idejo Restaurant day pa poznajo že iz Češke in Slovaške. Na svojem meniju so imele super ponudbo svežih vietnamskih jedi ter odlični apple crumble.


Našo malo stojnico je obiskalo kar nekaj ljudi in veseli smo bili vsakega! Malo smo se pogovarjali, se igrali z diabolom in ogromnim mikadom, posedali v senci in se imeli fajn.

Hvala vam za vse donacije, zbrani prispevek bo namenjen vzpostavitvi prvega kulinaričnega inkubatorja v Sloveniji Ljubljanski lonec! Z vsakim dnem smo bližje cilju.


Restaurant day z Mačjimi pitami

 
V maju bomo tudi mi zopet sodelovali na kulinaričnem karnevalu Restaurant Day, ki štirikrat letno združi ljubitelje dobrih okusov z njihovimi ustvarjalci. ;)

Naši ponudbi lahko sledite na FB strani dogodka, v celoti bo objavljena nekaj dni pred začetkom kulinaričnega karnevala.

Pito (ali samo kakšen kos) lahko tudi naročite. Izbirate lahko med vsemi pitami, ki so objavljene na blogu Mačje pite - http://macjepite.blogspot.com/. Naročila sprejemamo na: macje.pite@gmail.com

Da ne bomo hrane metali proč, pa vas prosimo tudi za predhodno prijavo na: macje.pite@gmail.com

Lokacija ter točen čas dogodka bosta posredovana pravočasno vsem prijavljenim udeležencem. :)

Več od Dnevu restavracij si lahko preberete tu: http://www.restaurantday.org/

p.s. Tu ne gre za prodajo, zbiramo donacije, ki bodo namenjene vzpostavitvi projekta Ljubljanski lonec
p.s.s. Restaurant day je uradno ime dogodka, zato smo ga pustili v originalnem poimenovanju.

  //ENGLISH//

In May we will again take part in the food carnival called Restaurant day when anyone can open a restaurant for a day.

Because we don’t want to waste any food we would prefer that you make reservations via e-mail: macje.pite@gmail.com. You can even pre-order any pie that is featured on our blog Mačje pite.

The location and time will only be revealed to the ones that made reservations via e-mail!

p.s. This is not a sale event, every given donation will be for funding our project Ljubljanski lonec.

Chocolate stout pita




Pivo je lahko res zanimiva in okusna sestavina v jedeh, saj je toliko različnih vrst piva in vsako ima svoje posebnosti (aroma, okus, ...). Do sedaj smo pivo uporabili za slane pite, prva je bila z dimljenim pivom, druga pa s "pogojnim pivom", saj smo vzeli cider. Tokrat pa smo za vas izbrali sladko različico pite z Young's Double Chocolate Stoutom. Marsikdo, ki prvič poskusi to pivo, ne razume, odkod ime, saj je aromo čokolade možno čutiti šele proti koncu in bolj spominja na tiste 90 % čokolade, kot pa mlečne.
Vendar je to odlična izbira za našo pito. Recept je neka izpeljanka klasične Čokoladne Guinness torte z nekaj prilagoditvami.


Sestavine:

  • testo za pite
  • 250 ml piva
  • 125 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 150 ml smetane
  • 2 jajci
  • 275 g moke
  • 2 manjši žlički sode bikarbone
  • 40 g kakava
  • 40 g stopljene temne čokolade


V posodo zlijemo pivo in dodamo na koščke narezano maslo. Počasi segrevamo na ognju in počakamo, da se maslo stopi, vendar da ne zavre. Dodamo sladkor in dobro premešamo. Nato lahko počasi vmešamo tudi kakav in čokolado.

Odstavimo z ognja in počakamo, da se zmes malo ohladi. Nato lahko dodamo še ostale sestavine. Sprva preostale mokre (smetana, jajci), nato še suhe (moka, soda bikarbona). Dobro premešamo, da ne ostane nobena grudica.

Previdno prelijemo maso v formo za pite, kjer je že položeno testo. Masa načeloma zadostuje za dve večji piti (22 cm). Ker bo zmes še narasla in je precej tekoča, predlagamo, da je ne zlijete popolnoma do vrha, ampak da pustite kakšne pol centimetra prostora do vrha.

Pečemo na 160 °C približno 50 minut.

Po želji lahko pripravite še kremo, ki jo premažete po vrhu. Mi smo jo pripravili iz sladke smetane in sirnega namaza. Sprva smo stepli smetano in nato previdno vmešali še namaz.