Kakavova-bučna pita





Pred nami je noč čarovnic, ko ponoči ulice razsvetlijo sveče v izrezljanih oranžnih bučah, mi pa se našemimo v kostume in se udeležimo strašljivih dogodkov. No ... iskreno ... nismo ravno pristaši maskiranja za noč čarovnic, radi pa spečemo oz. pripravimo kaj tematskega. :)

Spodaj vam ponujamo recept za netipično bučno pito, saj se buče niti ne čuti. Za pripravo pa ni potrebna pečica!


Sestavine:
Za piškotno testo:
  • cca 150 g maslenih piškotov
  • 70 g masla
  • 30 g temne čokolade
Za maso:
  • 150 g oranžne buče
  • 120 g kokosovega mleka
  • 50 g kakava
  • ščepec soli
  • cca 20 g sladkorja
  • po želji začimbe (cimet, pomarančna lupinica, limonin sok, ...)

Najprej pripravimo piškotno testo. Zdrobimo piškote, v posebni posodi pa stalimo čokolado in maslo. Vmešamo piškote in prestavimo v pekač. S prsti pritisnemo maso ob rob, da ustvarimo "testo". Postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Za maso olupimo in narežemo bučo na manjše koščke ter jo zmehčamo (v mikrovalovni pečici ali v vodi). Nato jo pretlačimo in dodamo vse preostale sestavine. S paličnim mešalnikom zmešamo v enakomerno maso, ki jo nato vlijemo v ohlajeno testo. Ponovno postavimo v hladilnik, da se masa strdi.
Okrasimo z naribano svežo bučo in belo čokolado.

Mačji nasveti:
  • Pekač predhodno naoljite ali ga obložite s peki papirjem. Na ta način se boste izognili nepotrebnemu lepljenju testa na rob. 
  • Predhodno postavite kokosovo mleko v hladilnik in za pito uporabite le strjeno kokosovo smetano, ki jo pred vmešavanjem v preostalo maso segrejte, da se utekočini.
  • Četudi ste morda pretlačili oz. spasirali bučo s paličnim mešalnikom, predlagamo, da bučo še "precedite" skozi fino sito, saj boste tako dobili bolj rahlo maso. 
  • V kolikor imate radi okus po buči, jo dodajte malo več in zmanjšajte količino kakava. 

p.s. To pito ste lahko videli tudi na Čokoljani, kjer smo sodelovali na tekmovanju Čokomojster. Tekmovalci smo morali v dvajsetih minutah pripraviti čokoladno-bučno jed, zato vam zagotavljamo, da je to res hitra in preprosta pita, seveda pa tudi okusna! ;)
Še fotografski dokaz:
Foto: Lea Benčina, vir: FB stran Čokoljane

Slano medena pita




Za jesenske dni predlagamo, da si spečete tole precej kalorično, ampak tako omamno pito, ki vam bo zagotovo polepšala dan.

Sestavine:

  • krhko testo za pite
  • 170 g masla
  • 250 g medu
  • 200 g sladkorja
  • 15 g moke
  • šcepec soli
  • limonin sok
  • 5 jajc
  • vanilija
  • 230 ml smetane
  • grobo mleta sol


Najprej pripravimo rjavo maslo in sicer tako, da ga narežemo na manjše koščke in grejemo v ponvi. Med segrevanjem ga stalno mešamo in pazimo, da se ne prežge. Po približno 10 minutah bi moralo maslo porjaveti. Takrat ga odmaknemo z ognja in vanj vmešamo med. Počakamo, da se mešanica ohladi.

Zmešajte skupaj suhe sestavine (sladkor, moko in sol), počasi dodajte maslo, vanilijo in limonin sok. Dobro premešajte in začnite dodajat jajca. Na koncu pa vmešajte še smetano.

Maso vlijte v formo za pite, kjer ste prej položili testo. Pecite na 170 °C okvirno eno uro. Ko se pita ohladi jo posujte z grobo mleto soljo.

Mačji nasveti:
Medena masa bo precej tekoča in bo med peko še rahlo narasla, zato bodite previdni in je ne vlijte popolnoma do roba.
Pita bo pečena, ko bo po vrhu porjavela in morda bodo ponekod vidne razpoke. Četudi bo še rahlo tekoča, jo vzemite iz pečice. Popolnoma se strdi šele, ko se ohladi.

Mačje pite in Lonec v Slovenj Gradcu

Pretekli teden smo bili kar pridni. Z Ljubljanskim loncem smo v okviru projekta Kje je prostor odprli okrepčevalnico za en teden Lonec.
Odziv je bil res neverjeten, vsi so nas toplo sprejeli in redno prihajali na obisk, kar je bilo vidno tudi v tem, da je skoraj vsak dan zmanjkalo jedi. :)
Spoznali smo veliko novih ljudi, se marsičesa naučili in pokazali, da se da iz lokalnih sestavin skuhati čudovite jedi!
Radi bi se zahvalili projektu Kje je prostor? za povabilo k projektu, Ekološkemu društvu Slovenj Gradec za akcijo zbiranja kozarcev, krožnikov ipd.,  Zavodu Slokva za lokalne sestavine in vsem, ki ste kakorkoli pomagali, se udeležili dogodkov ali poskusili naše jedi.

Izvedli smo tudi dve delavnici in sicer peke pit ter izdelave baotov. (Recepti: https://drive.google.com/folderview?id=0B46Tr1NbHmlTNEpzaDVtaHJNMlU&usp=sharing )

p.s. Še nekaj zabavnih dejstev: pojedli smo preko 300 kosov pit in 200 krožnikov "na žlico", v kuhinji pa smo porabili skoraj 5 kg masla in 15 kg moke ;)


Še več fotk najdete na Facebooku.





Lonec // pop-up okrepčevalnica

Z Loncem bomo odprli prvo pop-up coworking kuhinjo in okrepčevalnico v okviru projekta oživljanja praznih prostorov Kje je prostor v Slovenj Gradcu!
Okrepčevalnica se bo odprla na Glavnem trgu 29 v ponedeljek 5. oktobra in bo dnevno odprta do nedelje 11. oktobra. Vsak dan bodo obiskovalci lahko izbirali med tremi jedmi, za katere bo poskrbela ekipa Mačjih pit. Pripravili bodo nekaj na žlico – curryji, juhe, enoločnice, slano in sladko pito. Za sveže in lokalne sestavine bo v večini poskrbel Zavod Slokva in morda boste kakšen dan poskusili tudi njihove kulinarične stvaritve.
Med drugim bo v sredo potekala kuharska delavnica peke pit in v soboto izdelave različnih iz kitajske izvirajočih parjenih cmokov imenovanih bao.
Posebnost pop-up okrepčevalnice Lonec bo, da vsak obiskovalec plača, kolikor mu je jed vredna – vse temelji na prostovoljnih prispevkih oz. napitninah.
S pop-up dogodkom se promovira lokalna prehrana, kulinarika in koncept coworking kuhinje, ki temelji na souporabi kuhinjskega prostora. Zato so k uporabi kuhinje in kuhanja vabljeni tudi drugi, ki jih tovrstna tematika zanima in bi radi pripravili jedi za goste. Prijave še vedno sprejemamo na: ljubljanski.lonec@gmail.com.
Več aktualnih informacij bo dostopnih na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1110067229056069/

Galette z jabolki



Galette je francoski izraz za različne oblike sploščenih skorjastih tort in kolačev. V to sodijo tudi pite, ki se jih speče brez pekača oz. forme. Spodaj imate recept za en preprost galette z jabolki in medom, ki se ga pripravi res hitro (če odštejemo 45 minut peke) in je super za kakšne zabave. Sredica je zaradi medu prijetno mehka, skorja pa zaradi sladkorja hrustljavo zapečena.

Sestavine:

  • krhko testo za pite
  • 2 jabolki
  • med
  • žlica sladkorja


Pripravimo krhko testo za pite in ga postavimo v hladilnik. Medtem ko je testo v hladilniku, razrežemo jabolka na tanke krhlje. Po želji jih lahko olupite, vendar nas lupina ni motila, prav tako pa doda malo barve.


Vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo čimbolj na okroglo, vendar so robovi lahko malo krivi. Počasi zložimo jabolka v krogu, tako da se malo prekrivajo. Pustimo približno tri centimetre testa do roba nepokritega z jabolki.


Jabolka sedaj prelijemo z malo medu in "zapremo" galette. Premažemo rob testa z jajcem in posujemo z žličko sladkorja, da bomo imeli rahlo karameliziran rob. Pečemo na 160 °C približno 45 minut.

Mačji nasveti:
  • Dober dodatek so tudi različni oreščki, ki jih posujete po jabolkih. Osebno so nam ljubši orehi in lešniki.
  • Ko pečemo krhlje jabolk, ki jih predhodno nismo skuhali ali segreli, ostanejo le ta malo trša in konsistenca spominja na sušena jabolka. V kolikor vam to ne ugaja, jih lahko na hitro popečete v ponvi na maslu.